Emmanuel Pahud

modtager Léonie Sonnings Musikpris 2024

Den fransk-schweiziske fløjtenist Emmanuel Pahud modtager i 2024 Danmarks største musikpris, Léonie Sonnings Musikpris.
2024 markerer også året, hvor Léonie Sonnings Musikpris for første gang siden 1990 bliver uddelt udenfor København. Det sker ved en stort anlagt priskoncert i Odense Koncerthus torsdag den 30. maj.

Det bliver en af verdens førende fløjtenister Emmanuel Pahud, der får tildelt Léonie Sonnings Musikpris og de medfølgende 1.000.000 danske kroner i 2024. Esben Tange, formand for Léonie Sonnings Musikfond, fortæller om baggrunden for valget af næste års prismodtager:

”Fløjtenisten Emmanuel Pahud er en af træblæsernes superstjerner, der på suveræn vis personificerer klassiske idealer om skønhed, elegance og ekvilibrisme, samtidig med at han med stor nysgerrighed har været en drivkraft i at få skabt nye værker med en moderne kant. Med sin evne til både at indgå i et kollektiv – som solofløjtenist i Berliner Filharmonikerne og som passioneret kammermusiker – og ved at optræde som profileret solist samt skabe innovative soloprogrammer, hvor nyt og gammelt går i dialog, er Emmanuel Pahud enestående. En mester på sit felt. Og til inspiration både for publikum og yngre generationer af musikere.”

Emmanuel Pahud er stolt over at modtage Léonie Sonnings Musikpris:

“What an overwhelming feeling to learn that you are the next recipient of the Leonie Sonning’s Music Prize! I will be looking forward to presenting fascinating creative programmes across Denmark around the award ceremony. This prestigious Music Prize will give me a new impulse to explore further horizons. It is with a lot of pride, but humbled and in awe at the achievements of past recipients, that I express my deepest gratitude to the Léonie Sonning Foundation,” fortæller Emmanuel Pahud.

Minifestival med prismodtageren
I løbet af 2024 vil der være rig mulighed for at opleve Emmanuel Pahud på dansk grund, når årets prismodtager bliver hyldet med en minifestival. Her giver hovedpersonen blandt andet koncerter i landets tre største byer og på Louisiana. Emmanuel Pahuds besøg i Danmark kulminerer med en priskoncert i Odense Koncerthus den 30. maj 2024.

Esben Tange fortæller mere om minifestivalen med Emmanuel Pahud:

Det er med stolthed og glæde, at vi i Léonie Sonnings Musikfond i samarbejde med en række institutioner fra både Fyn, Sjælland og Jylland kan invitere til en minifestival, hvor Emmanuel Pahud og hans kunst præsenteres for et stort publikum i Danmark. Og med en priskoncert, hvor der foruden Odense Symfoniorkester og solister også medvirker et stort ”kor” af fremtidens danske fløjtenister, er der lagt op til en fløjtefest.”

Trine Boje Mortensen, der er musikchef for Odense Symfoniorkester, stemmer i:

”Léonie Sonnings Musikpris’ priskoncert er en fejring af de største internationale kunstnere på dansk jord. Årets absolutte højdepunkt når det kommer til internationale stjerner og ikke mindst en historisk set vigtig markering i vores klassiske musikliv. Derfor er det en kæmpe ære at få lov til at samarbejde med Fonden om at få denne fejring til at finde sted udenfor København og for første gang siden 1981 i Odense. At prisen går til en af husets venner, nemlig fløjtenisten Emmanuel Pahud, der har været en del af Carl Nielsen International Competitions rådgivere, og som er en fænomenal fortolker af Carl Nielsens Fløjtekoncert, gør det blot endnu mere til et hjerteprojekt for os.”

Prismodtageren ser også frem til priskoncerten i Odense samt minifestivalen:

“The Prize Concert with the Odense Symphony Orchestra and Any Tali makes me very happy, with a programme echoing great works by Debussy, Nielsen, Gubaidulina and a new commission by Léonie Sonning Foundation to Bára Gísladóttir in an unheard alchemy of Solo, Chamber Music and Orchestral music celebrating the flute,” fortæller Pahud og fortsætter:

“In the form of an intense Festival, I will be playing different Solo recitals in the iconic Louisiana Museum and Aarhus Konserthuset, building bridges across times and places, from Bach or Telemann to today. With the Athelas Sinfonietta Copenhagen, we will perform a collection of works for Flute and Ensemble that are in my view milestones of our repertoire, from Frank Martin to Boulez, Carter, and Jarrell.”

En sand mester
Emmanuel Pahud er født i 1970 i Geneve, og fra barnsben har rejser og flytninger været en stor del af Pahuds liv. Pahuds første møde med en fløjte sker, da han som fireårig hører sin nabo spille Mozart’s Fløjtekoncert nr. 1, mens familien er bosiddende i Rom. Som seksårig starter Pahud selv med at spille fløjte, og derfra tager det ellers fart. I 1990 dimitterer Pahud med førstepladsen (Premier Prix) fra konservatoriet i Paris og fortsætter efterfølgende med at studere hos den schweiziske fløjtenist Aurèle Nicolet. Siden har han udviklet sig til en af verdenselitens mest hædrede fløjtenister, og nu modtager han Léonie Sonnings Musikpris, som er landets vigtigste musikpris.

Léonie Sonnings Musikpris har været uddelt siden 1959, hvor den indflydelsesrige komponist Igor Stravinskij var den første modtager. Den skotske solo percussionist Dame Evelyn Glennie modtog prisen i 2023. Med prisen følger 1.000.000 danske kroner.

Emmanuel Pahud og Danmark

Emmanuel Pahud, der i dag er bosiddende i Berlin, har ofte besøgt Danmark. Efter debuten med DR Symfoniorkestret i 1999 i Mozarts Fløjtekoncert nr. 1 gav han frem til 2006 en række koncerter i DR både som solist med DR Symfoniorkestret, som kammermusiker og helt solo. Siden 2005 har Emmanuel Pahud optrådt jævnligt på kunstmuseet Louisiana sammen med især pianisten Éric le Sage og ensemblet Les Vents Francais, og seneste besøg på Louisiana fandt sted i 2022. I 2021 besøgte Emmanuel Pahud også Danmark i selskab med Berliner Filharmonikerne ved en meget rost koncert i Musikhuset i Aarhus.

For yderligere oplysninger

Kristina Sindberg
Seniorrådgiver
kristina.sindberg@gknordic.com
Mobil 24860184