Vindtro

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023

Fra løbeklub til prisvindende blæserkvintet
Blæserkvintetten Vindtro er noget af det gode, der kom ud af Corona-nedlukningerne. De fem studiekammerater fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København fandt sammen om kammermusikken i en tid hvor Danmark var præget af forsamlingsforbud og restriktioner.

Det hele startede i foråret 2020 på Jacob Gade Kollegiet, hvor fagottisten Harald Tørning Svendsen savnede nogle at spille sammen med. Til at begynde med startede han en løbeklub med nogle af de andre studerende fra kollegiet, men løb blev hurtigt skiftet ud med musik. Da de studerende repræsenterede hver deres blæseinstrument og da forsamlingsforbuddet havde en grænse på fem, lå en blæserkvintet da ligefor. Kvintettens første prøve foregik således hjemme i stuen på Jacob Gade Kollegiet, hvor flere af dem på daværende tidspunkt boede sammen.

Da nedlukningen var ovre, og de studerende kunne vende tilbage til hverdagen på musikkonservatoriet, indså de, at kvintetten havde udviklet sig til noget mere end et par hyggelige eftermiddage hjemme i stuen. Efter at Vindtro havde haft deres første coaching med træblæserprofessor og oboist Max Artved, så han straks potentialet i ensemblet og således blev projektet forvandlet til et seriøst kammermusikensemble.

Og allerede i 2021 vandt Vindtro deres første konkurrence i Oslo. 1. prisen i kammermusikkonkurrencen og teamet bag ”Nordic Wind Chamber Music Competition” har siden været med til at åbne flere døre for kvintetten. Samarbejdet med ”Nordic Wind” har blandt andet givet dem muligheden for at spille koncerter på de skandinaviske festivaler ”Festspillene i Bergen” og ”Svensk Blåsmusikfestival i Linköping”, begge i 2022.

Lyttebøffer og kontaktlinser
Ensemblet Vindtro består af fem venner fra konservatoriet; de spiller på fem vidt forskellige instrumenter og kommer hver især fra fem forskellige musikalske baggrunde. Norske Kamilla Bentzen er kvintettens nyeste medlem og udfordringen ved at slutte sig til et allerede eksisterende ensemble kan være at skulle lære en ny måde at tale sammen på. Medlemmerne repræsenterer henholdsvis Danmark, Norge, Island og Japan, men har allerede skabt et internt sprog på tværs af nationaliteter og landegrænser.

Når man som kvintet bruger mange timer sammen i øvelokalet gennem flere år, skabes en masse selvopfundne udtryk. Både ord som ”lyttebøffer” og ”kontaktlinser” var nye vendinger som den norske klarinettist skulle afkode kvintettens betydning af; for man skal huske at lytte til hinanden og holde øjenkontakt når man spiller i et orkester uden dirigent.

Stærke personligheder
Når der er fem stærke personligheder samlet om at skabe musik, opstår naturligt fem forskellige holdninger om hvordan musikken skal udtrykkes og fortolkes. Ensemblet bruger mange af ugens dage på at øve sammen og arbejde sig frem til en fælles musikalsk fortolkning og nyder derfor at søge ny inspiration til dette i deres coachings hos både deres egen professor Max Artved, og i lige så stor grad udefra og hos de andre undervisere på konservatoriet. Kvintetten har frem mod de forskellige konkurrencer modtaget undervisning af medlemmer fra blæserkvintetten ”Carion” og ”Den Danske Blæserkvintet”.

I januar 2023 afholdte de en koncert i Kastelskirken i København, som forberedelse til deres deltagelse i P2 Kammermusikkonkurrencen og blandt publikum sad her venner, familie, lærere og samarbejdspartnere gennem årene. Her gik det hele op i en højere enhed og denne eftermiddag er en af de koncertoplevelser i Danmark som står klarest for medlemmerne. Blandingen af venner, forbilleder og medlemmer fra forskellige blæserkvintetter, der alle var kommet for at høre lige præcis dem, har givet Vindtro troen på, at fremtiden ligger åben.


Kort om Vindtro Blæserkvintet
Dannet i foråret 2020 som et projekt på Jakob Gade Kollegiet under første coronanedlukning. Forsatte efter genåbningen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium hos professor Max Artved.

Fløjte: Kristín Ýr Jónsdóttir. Født 1998. Fra Reykjavik, Island.

Obo: Erika Tani. Født 1998, Fra Japan.

Klarinet: Kamilla Bentzen. Født 2002. Fra Bergen, Norge.

Horn: Julie Norén Solevad. Født 1998. Fra Danmark.

Fagot: Harald Tørning Svendsen. Født 1997. Fra Danmark.

Vindere af “Nordic Wind Chamber Music Competition” 2021 i Oslo, hvor de frem til november 2023 er ”Artist in Residence”.
Koncertrejser i Skandinavien og deltagelse på ”Festspillene i Bergen” og ”Svensk Blåsmusikfestival i Linköping” i 2022.
Vindere af Grand Prize og Specialpris i den japanske kammermusikkonkurrence ”Salzburg/Mozart International Chamber Music Competition in Tokyo” 2023.
Deltog i DR P2 Kammermusikkonkurrence 2023
Koncert på Rued Langgaard Festival 2023


Stipendiet fra Léonie Sonnings Musikfond

Pengene der følger med Léonie Sonnings Talentpris, skal Vindtro bruge på fortsat udvikling som blæserkvintet, med masterclasses, coaching, kurser og privattimer hos nogle af verdens fremmeste kammermusikere.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere

Radu Ratoi

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Akkordeonisten Radu Ratoi er vant til udfordringer. Faktisk foretrækker han at

Læs mere »