Jákup Lützen

Léonie Sonning Talentprismodtager 2016

Jeg går til Thaiboksning

Selvom Jákup Lützen har spillet violin, siden han var barn, var det bratschen, der vandt hans hjerte.

Jákup Lützen er meget lydfølsom, derfor går han ingen steder uden sine ørepropper. Tidligere havde han den formstøbte model, men nu nøjes han med den gængse apotekermodel til nogle få kroner stykket.

Jeg ville ikke kunne overleve en dag uden mine ørepropper, for jeg er meget følsom over for lyde, siger Jákup Lützen og viser en almindelig, gul skumprop frem.

Så hvis jeg skulle ud på en øde ø, ville det være det første, jeg kom i kufferten.

Langt ude i Atlanterhavet

Jákup Lützen sætter sig op til en koncert ved at slappe af og forestille sig, at han er langt ude i Atlanterhavet.

Det er vigtigt, ikke at tænke alt for meget, når man skal til at spille. Jeg har jo øvet mig i rigtig mange timer, så jeg ved, at jeg kan. Men jeg plejer så lige at tjekke, at jeg ikke står og spænder i benene. Det er vigtigt at stå godt, men ellers er der ikke så meget at tænke over.

Jákup startede egentlig med at spille violin. Det var efter, at han som 5- årig havde set en tegnefilm med en bamse, der spillede violin. Bamsen havde godt nok ikke nogen fingre, men den fascinerede Jákup. Da han så en dag fandt sin fars børneviolin, gav han sig til at spille på den. Det var starten og snart efter spillede han med i et Symfoniorkester.

Jeg syntes, at det begyndte at gå godt, da jeg var omkring 14 år. Jeg øvede mig en del og kunne mærke, at det virkede. Men bratschen kom først ind i billedet, da jeg kom på konservatoriet.

Den bløde bratsch

Selvom violinen ifølge Jákup har nogle fordele som soloinstrument frem for bratschen, violinen kan bedre skære igennem, så tiltaler klangen og tempoet ved bratschspillet ham.

Jeg fandt jo ud af, at violinen ikke rigtig harmonerer med mig. Det går for hurtigt og tonelejet ligger for højt oppe, siger Jákup og er lykkelig for, at han har skiftet til bratschen.

Jákup finder også tid til andet end at øve musik.

Det er vigtigt at få rørt sig. Det gør jeg ved at løbe eller dyrke Thai boksning. Og så bruger jeg tid sammen med venner, der slet ikke har noget med musik at gøre. Det betyder at jeg ikke hele tiden vader rundt i samme miljø og bliver præsenteret for de samme tanker. Det er godt for mig, slutter Jákup.

Familien

Jákup Lützen er 27 år, fra Thorshavn på Færøerne og søn af guitarist Herluf Lützen og Dagny Højgaard. Han har to små brødre, Simon og Christian.

Karrieren hidtil

Jákup Lützen (f. 1988) er født og opvokset på Færøerne. Han afsluttede sine kandidatstudier ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 2013 og blev efterfølgende optaget i solistklassen med Lars Anders Tomter som lærer. Jákup Lützen blev i 2013 tildelt en plads i Gustav Mahler Jugendorchester, med hvem han har turneret. Samme år nominerede The Faroe Music Awards ham til New musician of the year. I 2014 vandt Jákup Lützen en plads som bratschist i Copenhagen Phil.

Talentprisen

Talentprisen på 60.000 kr. anvendes til anskaffelse af en bratsch bygget af Hiroshi Iizuka.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere