Kristina Thede Johansen

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023

På Færøerne er der en stærk tradition for sang og musik, og de fleste færinger har på et eller andet tidspunkt udfoldet sig musikalsk. Derfor er der pres på musikskolerne og mange vælger at skrive deres børn op, når de er helt små. Det var også tilfældet for Kristina, der var ganske lille, da hendes mor skrev hende op til klaver og guitar, lige som alle andre.

Da Kristina var 11 år, ringede hendes mor til musikskolen for at høre hvordan det gik med placeringen på ventelisten. Hun var nummer hundrede-og-nogle-og-tredive og der var ingen chance for at hun kunne nå at komme ind, i tids nok til at kunne nå at lære noget. Da hun så hørte at saxofon var blandt de korteste ventelister, skrev hun straks Kristina op på den. Også lidt fordi hun selv holdt meget af de saxofonsoli, hun kendte fra hits af Whitney Houston. Og så gik det stærkt. Allerede året efter ringede de fra musikskolen og tilbød en plads. Kristina, der var den der tog telefonen, måtte dog råbe til sin mor og spørge, hvad en saxofon dog var for en. Det fandt hun snart ud af.

Til at starte med var det ikke fordi det var det sjoveste i verden for Kristina at skulle øve på sit nye instrument. Men snart kom hun med i et orkester, sammen med vennerne og så fangede interessen. Kristina fortæller, at musikskolen på Færøerne er god til at holde på eleverne, også når det bliver lidt hårdt. Og det kan Kristina i dag glæde sig over.

Der er ikke mange saxofonister på Færøerne, så konkurrencen var ikke så stor. Så det var nemt for Kristina at blive den bedste på saxofon, i hvert fald indenfor klassisk musik. Og når man er 16 år og den bedste hos dem man er iblandt, er der ikke langt til tro man også er blandt verdens bedste. På en tur til en saxofonfestival i Aarhus, opdagede hun dog at det vist ikke helt var tilfældet. Hun indså her at hun var nødt til at øve sig endnu mere og ikke bare af lyst. Også for at blive bedre.

Som 18-årig, da gymnasiet var overstået, tog hun derfor skridtet og flyttede til Danmark, for helt at satse på musikken. Til at starte med slog hun sig ned i Kolding, hvor hun forberedte sig til optagelsesprøve på konservatoriet. Og i 2014 blev hun så optaget på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, hvor hun i 2023 debuterer fra solistklassen, med en kandidatgrad i musikpædagogik i bagagen.

Kristina fortæller at det tog lang tid at falde til i Aarhus. ”Det var skidesjovt, men det tog et år at omstille sig og ikke bruge andet energi end det sociale” fortæller hun. Men det var netop de sociale møder, der var med til at føre det videre og Kristina har også hele tiden været aktiv i forskellige ensembler, bl.a. Nordic Saxophone Collective, Ensemble Eiradís, EKA og Ensemble Sirius.

I sine projekter har Kristina hele tiden lagt vægt på at børn skal få adgang til gode musikalske oplevelser på et højt niveau. Planen er derfor at flytte tilbage til Færøerne, for at være med til at løfte opgaven, at uddanne fremtidens børn i den musik, der har betydet så meget for hendes egen udvikling. Derudover vil hun gerne bidrage med at promovere nordisk og især færøsk musik ude i Verden og skabe projekter, der giver mening for samfundet. Så måske kan Kristina inspirere de kommende musikskoleelever til at gå saxofonens vej, og få fremtidens venteliste på netop det instrument til at vokse en smule.

Kort om Kristina Thede Johansen

Født i 1994 på Færøerne.
Startede som 12-årig til saxofon hos Christina Andersen på Tórshavnar Musikkskúli.
Flyttede i 2012 til Kolding og i 2014 optaget på Det Jyske Musikkonservatorium.
Kandidat i Musikpædagogik og debut som solist i 2023.
Kandidat i Music Performance & Arts Management fra Sibelius Akademiet i Finland.
Medlem af kammerensemblerne Nordic Saxophone Collective, Aldubáran, Ensemble Eiradís, EKA og Ensemble Sirius.
Optrædener som solist med bl.a. Det Færøske Symfoniorkester, Randers Kammerorkester og Aarhus Symfoniorkester.

Stipendiet fra Léonie Sonnings Musikfond

Pengene der følger med Léonie Sonnings Talentpris, vil Kristina bruge på at deltage i World Saxophone Congress, samt masterclasses og et nyt instrument.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere

Vindtro

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Fra løbeklub til prisvindende blæserkvintetBlæserkvintetten Vindtro er noget af det gode,

Læs mere »

Radu Ratoi

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Akkordeonisten Radu Ratoi er vant til udfordringer. Faktisk foretrækker han at

Læs mere »