Christine Bach Tofft

Léonie Sonning Talentprismodtager 2024

SOPRAN OG MUSIKPÆDAGOG

Christine har under sin uddannelse som almen musiklærer på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium specialiseret sig i forholdet mellem mor og barn gennem sang. I hendes afsluttende projekt arbejdede de ovenikøbet med børn, der endnu ikke var født, men stadig lå i maven og lyttede med, når mor var til musik. De var inspireret af den ungarske musikpædagog Zoltán Kodály, der skal have sagt, at et barns musikalske opdragelse ikke starter ved dets fødsel eller undfangelse, men helt tilbage ved moderens undfangelse.

Det er en virkelighed, som Christine genkender fra sit eget liv. Med en mor, der er organist, har Christines liv været fyldt med sang og musik, fra før hun blev født. Mest salmesang, af sagens natur, for familien kom i kirke i Emdrup, hvor moren arbejdede, og det var også i kirken, at Christines sangkarriere startede. De satte musicals op og havde et stort fællesskab omkring musikken.

Dengang var det ikke salmerne, der var det allermest spændende, men noget som hun alligevel fik hørt hver uge. Og sammen med orgelet og koret er det senere blevet den del af kirken, som Christine sætter allermest pris på. Dengang handlede det om at skabe noget sammen med sine venner. Christine fortæller, hvordan hun allerede i en ung alder elskede at få lov til at synge solo og være i rampelyset. At hun skulle noget med musik, kom ikke som en åbenbaring, det vidste hun bare inderst inde.

Det afgørende var til gengæld, hvilken retning hun skulle tage, og hun søgte ind på både rytmisk og klassisk MGK. Om hun fik hjælp af højere magter, vides ikke, men Christine fulgte skæbnens valg og startede sin uddannelse som klassisk sanger. Først på klassisk MGK og siden optaget på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 2018. Inden da var hun blevet optaget i Det Unge VokalEnsemble, hvor hun havde syv fantastiske år med korsang på allerhøjeste niveau. Det er en tid, der har betydet utroligt meget for Christines udvikling som sanger og senere selv korleder.

Christine var også forbi universitetet, hvor hun læste religionsvidenskab et par år, inden hun overgav sig fuldstændigt til musikken og ikke mindst musikpædagogikken, der fylder rigtig meget i Christines liv. Især de små børn har hun kastet sig over. Hun har i dag blandt andet hold i babysalmesang og børnerytmik. Hun leder to forskellige børnekor og underviser i sang. Og så er hun selv ansat som kirkesanger i Holmens Kirke og har sin sangkarriere ved siden af, hvor især baroksang er hendes store passion.

Christine har med andre ord rygende travlt, og det passer hende godt. Og hun mener, at kombinationen af at være musikpædagog og sanger gør hende til en bedre sanger, og det gør hende også til en bedre musikpædagog. Med en grundlæggende forståelse for, hvordan det er både at lede kor og synge i kor, en dedikation til at udvikle sin egen stemme, og med teorien, klaverspillet og hørelæren på plads, har Christine et stærkt fundament for at kunne udfolde sig både som sanger og som musikpædagog. Christine taler med stolthed om sin dybe værktøjskasse, hun kan tage fra når som helst, og hvor privilegeret hun på den baggrund føler sig.

Om Kodály har ret i hans teori forskes der stadig i, men helt sikkert er det, at Christine har fået en god ballast ind med modermælken, der gør hende i stand til at udleve sine musikalske drømme fuldt ud.

Kort om Christine Bach Tofft
Født i 1995. Opvokset i Mørkhøj.
Kirkesanger i moderens kirke, der er organist.
Optaget på MGK i klassisk sang og læste siden religionsvidenskab i to år på Københavns Universitet.
Optaget i 2018 på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium som almen musiklærer, senere med speciale i sang og musikpædagogik. Dyrker sin interesse for tidlig musik i vokalensemblet Musica Ficta.
Synger desuden i Holmens Kantori og Vokalensemble og arbejder i kirker og på musikskoler som musikpædagog.


Stipendiet fra Léonie Sonnings Musikfond

Pengene, der følger med Léonie Sonnings Talentpris, skal bruges på sangtimer og masterclasses i udlandet samt en efteruddannelse på Børnekorakademiet.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere