Ruben Høgh

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023

Fra York til New York
Selvom Ruben Høgh har levet det meste af sit liv i Danmark, var det i York i England det hele startede, for det er her Ruben er født. På grund af Rubens fars arbejde, boede familien nemlig af flere omgange i England.

Begge hans forældre spillede klaver til husbehov, og Rubens to ældre brødre gik til klaver.

Det var Ruben imidlertid ikke interesseret i, men en dag fik hans mor alligevel vakt den da otteårige drengs interesse, fik ham lokket hen til klaveret og lærte ham at begå sig på de sorte og hvide tangenter. Og så gik det stærkt. Efter et halvt år kunne hun ikke lære ham mere, og han startede hos en rigtig lærer.

Tilbage i Aarhus fortsatte han med klaverundervisning, og på Orkesterefterskolen i Holstebro faldt det hele på plads. I en alder af 17 år vidste Ruben nu, at han befandt sig på det helt rigtige sted som pianist.

På Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, trængte udlængslen sig siden på hos Ruben og bragte ham på udvekslingsophold i Düsseldorf og videre studier i Berlin. Og i 2023 er hans drøm gået i opfyldelse, idet han er blevet optaget på Manhattan School of Musics kandidatuddannelse i Contemporary Performance i New York.

Bang on a can
Det var en koncert i 2020 med Newyorker-ensemblet Bang on a Can All-Stars på Pulsar Festivalen i København, der åbnede Rubens øjne for den alternative crossover scene i New York. Her blandes ny klassisk musik med æstetik fra rockmusik, lydcollage og visuelle virkemidler og opsummerer fint Rubens dilemma, da han forud for sit år på Orkesterefterskolen havde overvejelserne om, hvorvidt han skulle gå den klassiske eller rytmiske vej og han da valgte at fordybe sig i klassisk musik. Her var svaret, for man kan jo bare gøre begge dele.

Selvom han holder af soloværker og den klassiske arv, er Ruben draget af ensembleidéen, ny musik og genreblanding. I komponistkollektivet Bang on a Can, med bl.a. Julia Wolfe som hjørnesten, har Ruben fundet opskriften på den for ham perfekte kunstform. 

“Pointen er at det er en mere genreflydende tilgang, hvor alle æstetiker har sin berettigelse og endda den vestlige klassiske tradition inklusiv” forklarer Ruben og ser frem til at få mulighed for at gå i dybden med New Yorker scenen, ved Bang on a Cans sommerfestival og studier samme sted.

Med åbent sind
Det er i det hele taget med vidt åbent sind, at Ruben møder den musikalske verden. På trods af sin klassiske baggrund, opflasket med Bach og med koncerter som solist i klaverkoncerter af Grieg og Sjostakovitj, er Ruben ikke bange for at åbne nye døre og omfavne helt andre genrer end den klassiske. På Roskilde Festival oplevede han således en koncert med det skotske band Mogwai, der er pionerer indenfor genren postrock, hvor meget langstrakte crescendi af minimalistisk opbyggede kompositioner, langsomt bygger op og eksploderer i et klimaks, der som kontrast virker meget stærkt. Det var den oplevelse, der fik Ruben til at udforske genren yderligere og bragte ham alene til Belgien på en dedikeret postrock festival i 2019.

“Jeg oplevede en utrolig frigørelse da jeg kom tilbage. Der var noget, der åbnede sig, i forhold til hvad man kan gøre på sit instrument, husker han og fortsætter: “Det der sker når man kommer ud af sin comfort zone og ud af ét miljø, er at der åbner sig nye døre. Man kan blive konfronteret med virkeligheden på en anden måde og blive anerkendt for hvem man er, i mødet med andre mennesker”

Kort om Ruben Høgh

Født i 1996 i York i England af danske forældre. Opvokset i Aarhus.
Begyndte på klaver med sin mor som lærer som otteårig.
Gik på Orkesterefterskolen i Holstebro.
Bachelor (2020) samt kandidatuddannelse (2023) på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København.
Udvekslingsophold på Robert Schumann Hochschule i Düsseldorf, Tyskland og private studier i Berlin.
Optaget på kandidatuddannelsen Comtemporary Performance på Manhattan School of Music i New York 2023.
Optrådt som solist med Sønderjyllands Symfoniorkester og Odense Symfoniorkester og har medvirket i en række danske og internationale festivaler.
Modtaget priser i forskellige internationale konkurrencer og vandt 1. prisen i Rued Langgaard Konkurrence 2022 sammen med mezzosopranen Laura Hilden, med efterfølgende koncert på Rued Langgaard Festival.


Stipendiet fra Léonie Sonnings Musikfond

Pengene der følger med Léonie Sonnings Talentpris skal Ruben bruge til udgifter i forbindelse med kandidatuddannelsen Comtemporary Performance på Manhattan School of Music i New York.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere

Vindtro

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Fra løbeklub til prisvindende blæserkvintetBlæserkvintetten Vindtro er noget af det gode,

Læs mere »

Radu Ratoi

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Akkordeonisten Radu Ratoi er vant til udfordringer. Faktisk foretrækker han at

Læs mere »