STEINEY SIGURÐARDÓTTIR

Léonie Sonning Talentprismodtager 2021

I 2019 vandt Steiney en audition om en plads i Icelandic Symphony Orchestra. Det var på en måde en cirkel der blev sluttet. Mange år tidligere, sad hun nemlig selv som femårig i salen i Reykjavik, og så samme orkester fremføre Camille Saint-Saëns Dyrenes Karneval, der stadig er fast repertoire ved de populære børnekoncerter. ”Nogen spillede åbenbart Svanen virkelig smukt den dag, for bagefter sagde jeg til min mor, at jeg ville spille cello” forklarer Steiney om starten på det hele. I dag spiller Steiney selv Svanen og håber at hun selv kan inspirere små musikspirer, til at starte på et instrument.

Musik har opfyldt Steineys liv, bogstaveligt talt siden fødslen. Hun blev født med en hjertefejl, der krævede en stor operation og i den mest kritiske periode, bearbejdede hendes mor den traumatiske oplevelse med at synge for Steiney, i alle døgnets timer. Hun var aktiv i kor og kendte masser af folkesange på forskellige sprog, og hele repertoiret blev sunget for Steiney i den svære tid. Det var nok på grund af den påvirkning, at Steiney efter sigende sang før hun kunne tale. Og ikke bare sanglyde som man kender fra små børn, men hele tekststykker, som hun jo i sagens natur ikke anede hvad betød.

En afgørende beslutning

Steiney ville egentlig være lærer når hun blev stor. Men som 12-årig tog hun en beslutning på vej hjem fra en cellotime. Hun ville dedikere sit liv til celloen og bad sine forældre bakke hende 100% op om beslutningen. Det ville de heldigvis gerne og da hun blev konfirmeret, fik hun den cello hun stadig spiller på i dag.

Efter den skælsættende beslutning tidligere, havde hun samtidig skiftet lærer, til den på Island verdenskendte cellist Gunnar Kvaran, og han hjalp med at finde det helt rigtige instrument, en cello fra 1922, bygget i Dresden og opstøvet i København. Den var ikke blevet spillet på længe, men Steiney fik pustet nyt liv i den, og de har gennem tiden udviklet sig sammen.

Gymnasiet blev klaret på rekordtid, for Steiney ville ud i verden og blive den bedste cellist, som hun kunne blive. Efter et ophold i USA, påbegyndte hun studier i Trossingen i Tyskland, hos en fransk professor, hvor hun i 2019 blev færdiguddannet med højeste udmærkelser. Målet var en orkesterplads og det opnåede hun allerede samme år, med ansættelsen hjemme i Icelandic Symphony Orchestra. Ringen er sluttet, men et nyt kapitel er allerede startet.

Duo Edda

Som nyt medlem af et stort orkester, er det naturligt at man søger fællesskab med ligesindede og det fandt Steiney hurtigt i den danske violinist Vera Panitch. Hun foreslog at de skulle starte en duo og de fandt hurtigt ud af, at de passede rigtig godt til hinanden, på trods af – eller måske netop på grund af – deres forskellige baggrunde.

Vera har baggrund i en russisk-dansk tradition og med islandske Steineys tysk-franske påvirkning, opstår der noget helt unikt.

Og takket være coronarestriktioner og nedlukninger, har de haft god tid til at øve sammen og skabe deres helt egen identitet som kammermusikere. Det er gået så godt at de allerede i november 2020 kunne deltage i DR P2’s Kammermusikkonkurrence og gå derfra med en flot 3. plads.

Navnet har de hentet fra de islandske sagaer, og målet er at Duo Edda altid skal have noget nordisk på repertoiret, f.eks. Arne Nordheim, Per Nørgaard eller Kaija Saariaho. Med tiden må det også gerne udmønte sig i indspilninger med nyere nordiske værker.

Kort om Steiney Sigurðardóttir

Født og opvokset i 1996 i Reykjavik. Ældste af fire søskende.
Startede med at spille cello som femårig på Tónlistarskólinn og siden lcelandic Academy of the Arts hos Sigurgeir Agnarsson og Gunnar Kvaran.
Startede på bacheloruddannelse på Staatliche Hochschule für Musik Trossingen i Tyskland ved professor Francis Gouton.
Vandt stillingen som alternerende cellist i Iceland Symphony Orchestra i 2019.
Aktiv i forskellige kammerensembler, blandt andet Duo Edda, dannet i 2020 sammen med violinisten Vera Panitch.

Stipendiet fra Léonie Sonnings Musikfond

Pengene der følger med Léonie Sonnings Talentpris, vil Steiney bruge på studierejser alene til Tyskland og Norge og med Duo Edda til England og Tyskland. Derudover vil hun tage masterclasses i Tyskland.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere

Vindtro

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Fra løbeklub til prisvindende blæserkvintetBlæserkvintetten Vindtro er noget af det gode,

Læs mere »

Radu Ratoi

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Akkordeonisten Radu Ratoi er vant til udfordringer. Faktisk foretrækker han at

Læs mere »