Alva Holm

Léonie Sonning Talentprismodtager 2020

Født til at spille klassisk
Det lå i kortene fra starten, at Alva skulle være noget inden for musikken, da der stort set ikke er en eneste i familien, der ikke er beskæftiget med klassisk musik. Hendes mor har været professionel cellist og hendes bror, Elias Holm, er pianist og modtog Sonnings Talentpris i 2015.

Bror og søster har spillet en del sammen i de senere år. ”Det er sindssygt lærerigt at få lov til at spille med sin storebror. Det er i hvert fald fantastisk for mig – og måske også for ham”, ler Alva. 

Noget kunne tyde på, at forældrene hele tiden har haft planer om en søskendeduo, for både Alva og Elias begyndte at spille i en tidlig alder. Alva var fire år og gik i børnehave, da hun fik sin første violin.

”Jeg vil ikke sige, at det var tvang, men jo, de sagde, ”nu skal du gang!” De ville jo bare det bedste for mig. Da jeg først var i gang, syntes jeg, at det var rigtig sjovt”, fortæller Alva. Det første store musikalske højdepunkt, som hun mindes, var en koncert i Tivolis koncertsal, hvor hun deltog som seksårig sammen med Det Danske SuzukiInstitut.

Konkurrence blev vendepunktet

Da Alva var tolv år, gik det for alvor op for hende, at forældrene havde haft helt ret i, at violinen var det bedste for hende. Og at hun og violinen var evigt forbundne. Det var efter, hun havde deltaget i en konkurrence, hvor hun fik en pris med hjem.

”Jeg syntes simpelthen, at det var så stort! Det var en helt vild oplevelse. Det var i udlandet, så vi skulle ovenikøbet også rejse derhen. Det var dér, jeg tænkte, at det her skal jeg, og det skal være på fuld tid.”

Derefter gik vejen gennem MGK fra 7. klassetrin, og efter blot fem måneder i gymnasiet blev hun optaget på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Drømmen om en Stradivarius

Alvas ambitioner kredser først og fremmest om en tilværelse som solist eller som kammermusiker. Heldigvis har hun værktøjet i orden, når det gælder instrument. Hun spiller på en meget fin Gaglianoviolin fra 1760, som Augustinusfonden har stillet til rådighed.

”Det er vildt, at den er ti år ældre end Beethoven. Fordi det er en rigtig god violin, har folk haft lyst til at spille på den, og derfor har den kunnet leve sit liv i 260 år, inden den tilfældigvis havnede hos mig som 17-årig”, fortæller Alva om den store aldersforskel.

Selvom Alva er rigtig glad for sin Gaglianoviolin – de to har lært hinanden at kende i de par år, hun har haft den – så kan hun alligevel ikke helt lade være med at drømme om en ægte Stradivarius. Hun har da også et par gange prøvet den overjordiske oplevelse, hun fortæller det er at spille på en violin af den store italienske mesterbygger fra Cremona.

”Når man spiller på en Stradivarius, er det som om, at man næsten ikke skal gøre noget, før der kommer der en hel masse ud: En hel masse personlighed. En hel masse klang – eller en helt sindssyg farve. Det er en oplevelse, som man ikke får på andre violiner”, siger Alva og kigger nærmest skyldbetynget ned til sin elskede Gagliano, der ligger ved hendes side.

Kort om Alva Holm

Født 2000. Opvokset i København.
Begyndte med violinundervisning som 4-årig.
Studerer Bachelor på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.
Har vundet en lang række priser og legater, bl.a. 1. priser ved Jacob Gades Violinkonkurrence 2013 og 2016, samt Den Danske Violinkonkurrence 2018.
Har spillet koncerter i det meste af verden og deltaget i masterclasses hos bl.a. Henning Kraggerud, Milan Vitek, Nicola Benedetti, Dora Schwarzberg, Elisabeth Kufferath, Nikolaj Znaider, Pinchas Zukerman, Gerhard Schulz, Ulf Wallin og Vilde Frang.

Stipendiet fra Léonie Sonnings Musikfond

Pengene fra Léonie Sonnings Musikfond skal bruges på undervisning og masterclasses i udlandet.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere

Vindtro

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Fra løbeklub til prisvindende blæserkvintetBlæserkvintetten Vindtro er noget af det gode,

Læs mere »

Radu Ratoi

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Akkordeonisten Radu Ratoi er vant til udfordringer. Faktisk foretrækker han at

Læs mere »