Anders Kann Elten

Léonie Sonning Talentprismodtager 2018

Jeg fokuserer skarpt på marimbaen
Anders er vokset op i Ribe. Forældrene spillede folkemusik og tog ud at spille koncerter på moraharpe, drejelire, violin og lignende ved middelaldermarkeder. Anders var med og blev inspireret til selv at spille.

I musiktimerne i folkeskolen blev han fascineret af Carl Orff’s simple træinstrumenter og bad sine forældre om lov til at fortsætte med musiktimer på Kulturskolen i Esbjerg – det var det nærmeste sted i omegnen, der tilbød undervisning i de instrumenter. Allerede til den første time blev han dog introduceret til marimbaen – et langt større og mere kompliceret instrument. Straks var de små trækasser glemt og marimbaen i fokus.

Efter to år på MGK i Esbjerg kom Anders ind på DKDM i København på slagtøjslinjen. Selvom han spiller alle former for slagtøj, er det primært marimbaen, han fordyber sig i. Anders er netop blevet optaget i solistklassen på DKDM.

Hvert eneste stykke musik er en hel verden i sig selv, som man kan dykke ned i – og det elsker jeg. Jo bedre man bliver til at spille, desto bedre bliver man samtidig til at lytte. Det er min motivation på det personlige plan for at fortsætte med at spille. Jeg jagter hele tiden det optimale resultat, som nok aldrig kan opnås. Derudover søger jeg en vis form for frihed karrieremæssigt, hvor jeg kan få tid til at fordybe mig og være kreativ, siger Anders Kann Elten.

Han har valgt et instrument, som ikke giver direkte adgang til en orkesterplads eller oplagte ensemblemuligheder. Det er heller ikke et instrument man lige tager under armen. Det vejer omkring 100 kg og pakkes i syv tasker. Det afholder dog ikke Anders fra at rejse med instrumentet. Normalt øver han sig derhjemme i et særligt lydisoleret rum, han har fået bygget i sin stue. Men hvis han skal besøge sine eller kærestens forældre i Jylland, kommer instrumentet med. Anders er ret hurtig til både at pakke det sammen og stille op.

Når der ikke lige ligger en skræddersyet karrierevej for marimbaspilleren, er det et held, at Anders er god til selv at skabe en. Han har en del solokoncerter, som han har arbejdet for at skaffe, og spiller med sin duo Copenhagen Marimba Duo.

I november kom instrumentet med på krydstogt, hvor Anders var booket til en rejse fra Southampton til Middelhavet. 21 dage til søs med syv koncerter ombord. Det er et eksempel på den kreativitet, Anders lægger for dagen, når han skal skabe sig en levevej med sit instrument.

Kort om Anders Kann Elten, Marimba

Født 1989 i Ribe. Anders gik på musikskole og MGK på Esbjerg Kulturskole inden han blev optaget på DKDM i 2010. I modsætning til andre slagtøjsspillere fokuserer han næsten udelukkende på marimbaen. Han har sit eget instrument, som han kan stille op på 30 minutter. Til daglig studerer Anders i solistklassen på DKDM, hvor han også underviser i marimba. Derudover arbejder han tæt sammen med den anerkendte danske slagtøjsspiller Mathias Reumert i det nystiftede ensemble ”Copenhagen Marimba Duo”. Sammen har de planer om at udgive en CD med musik af Ravel og Manoury i 2018.

Sådan bruger Anders sit stipendium fra Léonie Sonnings Musikfond

Marimbafeltet er under stadig udvikling, og opdagelsen af nye teknikker, som ikke blot forøger det tekniske potentiale for marimbaspillere, men også i høj grad udvider instrumentets ekspressive rammer, sker i højt tempo overalt i verden. Anders vil bruge stipendiet til at tilegne sig den vigtigste specialviden indenfor marimbafeltet ved at besøge, og have timer hos de mest interessante og prominente marimbaspillere verden over.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere

Vindtro

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Fra løbeklub til prisvindende blæserkvintetBlæserkvintetten Vindtro er noget af det gode,

Læs mere »

Radu Ratoi

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Akkordeonisten Radu Ratoi er vant til udfordringer. Faktisk foretrækker han at

Læs mere »