Anna Sofia Bennike

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023

EN STEJL SUCCESKURVE
Anna Sofia Bennike er sådan en, der har det bedst med at have lidt travlt. Ikke bare som at have meget at se til på samme tid, men travlt som i at nå fra et sted til et andet på kort tid. For eksempel startede hun først på at spille obo som 16-årig, men blev allerede to år senere optaget på MGK og efter yderligere to år på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København.

Siden er hun blevet optaget i en af Europas førende oboklasser i Leipzig og har spillet med de fleste store symfoniorkestre i Danmark, samt modtaget en række centrale legater. Al det har Anna opnået på under ti år, en bedrift de fleste klassiske musikere typisk bruger den dobbelte tid på.

Hemmeligheden bag Annas stejle succeskurve, skal ikke bare findes i hendes store talent. Der har været flere brikker til at samle puslespillet, herunder en god portion held i uheld. Det var nemlig en knæskade under Annas lovende håndboldkarriere, der satte en brat stopper for et liv som sportsudøver og pludselig efterlod en stor portion fritid, som Anna valgte at udfylde med at lære sig at spille obo.

ET LANGT TILLØB
Det var kærlighed fra første øjeblik, men en kærlighed der havde spiret længe. Allerede som helt lille ville Anna nemlig spille obo, men hendes mor mente det ville være for hårdt for hende, og foreslog i stedet at hun skulle prøve kræfter med violinen, ligesom sin far. Det holdt, indtil Anna var omkring otte år, hvor en vibrato der drillede, gjorde hende vred og i trods fik hende til helt at opgive at spille instrument.

I stedet begyndte hun til håndbold, men startede til gengæld samtidig i grundskolen på Sankt Annæ Gymnasiums Sangskole, hvor musikken fik et videre liv. Her husker hun, hvor fantastisk det var, at alle omkring hende var involveret i musik på et eller andet plan. Det var som om at alle havde interesser, der ikke var helt normale og, som Anna selv udtrykker det, “så blev de der folkeskoledrillerier fra drengene punkteret, for man kunne altid bruge imod dem, at de jo skulle synge i det der matrostøj”, som Københavns Drengekor traditionelt optræder i, eksempelvis når de synger Bachs Juleoratorium i Københavns Domkirke.

Tiden i grundskolen på Sankt Annæ Gymnasium var således fyldt ud med en masse musik, i form af musikundervisning og sang i Sankt Annæ Pigekor, men så også lige 20-25 timers håndboldtræning om ugen på eliteplan ved siden af. Da knæskaden så indtraf, kunne Anna endelig tage sin barndoms forelskelse op igen og med 100% engagement og lyst indhente det forsømte, og på rekordtid mestre oboen.

Og såmænd var det hende, der i december 2022 spillede oboen i Copenhagen Phil, da de – traditionen tro – opførte Bachs Juleoratorium i Københavns Domkirke sammen med drengene fra Sankt Annæ i deres blå matrostøj.

Kort om Anna Sofia Bennike

Anna Sofia Pereira Bennike er født i 1998 i København. Begge forældre er aktive musikere, bl.a. i DR Symfoniorkester.

Uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København og Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn Bartholdy i Leipzig, Tyskland.

Har blandt andre spillet sammen med DR Symfoniorkestret, Det Kongelige Kapel, Copenhagen Phil og Odense Symfoniorkester.

Stipendiet fra Léonie Sonnings Musikfond
Pengene der følger med Léonie Sonnings Talentpris, vil Anna bruge på solotimer, oborørstimer og masterclassen i Norge og Schweiz. Derudover skal stimpendiet også bruges til anskaffelse af maskiner til brug til oborørsfremstilling, samt indkøb af nyt instrument.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere

Vindtro

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Fra løbeklub til prisvindende blæserkvintetBlæserkvintetten Vindtro er noget af det gode,

Læs mere »

Radu Ratoi

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Akkordeonisten Radu Ratoi er vant til udfordringer. Faktisk foretrækker han at

Læs mere »