Esben Nordborg Møller

Léonie Sonning Talentprismodtager 2019

“Jeg har det godt med frihed!”
Esben Nordborg Møller voksede op på en gård i Midtjylland, hvor de havde tre hunde, seks katte og 28 køer. De mødte kun andre mennesker, når posten kom.

Moren var landmand og faren var lektor i russisk … og Wagner-fan. Som ganske lille blev Esben slæbt med til opera i Den Jyske Opera, for at se Wagner, Puccini eller hvad der nu blev opført. Faren havde en musikalsk baggrund og sørgede for, at klassisk musik blev hørt og prioriteret.

Esben husker det dog mest som en pligt, og først i konfirmationsalderen kom åbenbaringen, da han i Berlin hørte Mahlers 1. Symfoni. Esben husker det som om han for første gang selv vurderede musik: “Det her kunne virkelig noget – det var fedt!”

Han husker det som et dannelsesøjeblik, hvor han gik fra at være barn til at være voksen. Pludselig kunne han holde sig vågen igennem en hel symfoni og nyde hvert et øjeblik. Farens mission var lykkedes og Esben besluttede senere i teenageårene aktivt at interessere sig for musik, og begyndte selv at komponere små strygekvartetter på sin computer.

To verdener der tilsammen giver frihed

Esben arbejder inden for to hovedfelter: Det akustiske og det elektroniske. Og når det hele skal gå op i en højere enhed, bliver de to elementer forenet i et samlet værk.

Når Esben arbejder med elektronisk musik, arbejder han som en billedhugger. Han samler idéer og går derefter i gang med at samle sammen, klippe op, sætte sammen og hugge af, indtil han er tilfreds med resultatet. Det er computerens muligheder, der sætter rammen.

Med akustisk musik skal man som komponist tænke meget mere praktisk, fordi det er levende musikere, der skal udføre musikken i sidste ende. Så det kræver en viden om, hvad der er praktisk muligt at udføre som musiker. Og selvom Esben også her bruger computeren som redskab, så er det det menneskeligt mulige, der sætter rammen.

Men tilsammen giver det at have begge tilgange til rådighed, en frihed der passer Esben godt. “Der er noget tilfredsstillende ved at kunne befinde sig i begge verdener og have to forskellige identiteter at finde sig til rette i”, som han siger og konkluderer: “Jeg har det godt med frihed og at have en masse muligheder til rådighed”

Fra Bach til hård metal

Som landmandssøn ved Esben, at man skal sørge for at rotere sine afgrøder på markerne, så man ikke udpiner jorden for næring. Samme filosofi gør sig gældende for Esben som komponist: man skal hele tiden forny sig og afsøge nye metoder og udtryk, og ikke udpine sit materiale.

Det afholder dog ikke Esben fra, at dyrke gentagelsen inden for samme værk. “Man behøver ikke nødvendigvis at have en fantastisk tonesammensætning eller harmonik. Det, der kan være fantastisk er hvis man bruger de samme elementer igen og igen. Hvis man er stædig og lader det samme komme igen i mange forskellige former og farver, så bliver det til sidst fantastisk.”

Som inspiration henter Esben elementer mange steder fra. Som organist og kirkemusiker er Bach højt beskattet, og som nybagt far er det nu blevet hans egen opgave, at sørge for sin søns musikalske dannelse: “Indtil videre har den stået på – måske lidt for meget – hård metal. Han sover så godt til det!”

Kort om Esben Nordborg Møller

Er født i 1985. Født og opvokset nær Thyregod i Midtjylland.
Uddannet i komposition på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i 2018 af
Niels Rosing-Schow, Jeppe Just og Bent Sørensen.
Påbegyndt DKDMs solistuddannelse i komposition i efteråret, 2018.
Arbejdet med JACK Quartet, Ensemble Alternance, Diotima Quartet, Figura Ensemble, Neue Vocalsolisten Stuttgart og DR SymfoniOrkestret.
Fast medlem af lydkollektivet SOUNDS.
Cand. Mag. i musikvidenskab (bifag i teatervidenskab) fra Københavns Universitet (2012).
Deltidsstudier i orgel og korledelse på Sjællands Kirkemusikskole.
Modtager af Axel Borup-Jørgensen Komponistpris 2019.
Bosiddende i Solrød Strand med kone og barn.

Stipendiet fra Léonie Sonnings Musikfond

Esben Nordborg Møller arbejder fra sit hjemmestudie i Solrød, og pengene fra Léonie Sonnings talentpris skal gå til nyt udstyr i form af computer, højttalere og mikrofoner.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere

Vindtro

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Fra løbeklub til prisvindende blæserkvintetBlæserkvintetten Vindtro er noget af det gode,

Læs mere »

Radu Ratoi

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Akkordeonisten Radu Ratoi er vant til udfordringer. Faktisk foretrækker han at

Læs mere »