Jonas Egholm

Léonie Sonning Talentprismodtager 2020

En brækket arm
Der er især to fordele ved at spille guitar, hvis man spørger Jonas Egholm. Dels er en guitar ikke lige så dyr som for eksempel strygeinstrumenter og fagotter. Og dels står der ofte en guitar i hjørnet, som man kan spille på, når man er på besøg hos folk.

”Det er svært at lade være med lige at gå over at tage guitaren og begynde at spille, for det er sådan et behageligt instrument”, fortæller Jonas. Ikke alene er det nemt lige at hive en guitar frem. Ifølge Jonas er det også nemt bare at give sig hen i sit guitarspil og lukke resten af verden ude. Ja faktisk har Jonas svært ved at stoppe med at spille, når først han er kommet i gang.

Jonas fik sin første guitar som 6-årig. Måske var det som plaster på såret, fordi han for nyligt havde brækket sin arm. Lige så længe Jonas kan huske, har hans far spillet guitar. Selv om det kun var et par akkorder med lidt sang til, inspirerede det Jonas til selv at begynde at spille. Lige så snart armen var helet, var Jonas i gang.

En håndbygget guitar

Da Jonas var ca. 9 år, var han vokset fra sin børneguitar, og tiden var kommet til at få en ”rigtig” guitar. Sammen med sin far og sin guitarlærer tog han derfor en tur til Tyskland, hvor den første af en lang række håndbyggede guitarer ventede.

”Jeg kan huske, at den skinnede som en krukke guld, man åbner”, fortæller Jonas om oplevelsen af at komme hjem sent om aftenen fra Tyskland, lægge guitarkassen på bordet og åbne for nyerhvervelsen.

”Det var virkelig en hjørnesten for mig og et kæmpe skridt. Det var der, jeg for alvor følte, hvor meget det betød for mig, og hvor meget jeg ville det her.”

Siden er det blevet til adskillige håndbyggede instrumenter for Jonas, for guitarister skifter ofte instrument i takt med, at de udvikler sig. Mens han studerer på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, låner han en guitar af konservatoriet, der er bygget af den spanske guitarbygger Antonio Marín fra Granada. Den er Jonas så glad for, at han nu har bestilt en magen til, direkte fra Marín selv.

Fuld af energi

Selvom den musikalske påvirkning fra hjemmet begrænsede sig til faderens fire akkorder, er begge Jonas’ søstre også gået musikkens vej på henholdsvis tværfløjte og cello.

Når de tre søskende som børn spillede kammermusik og optrådte sammen til private fester, bryllupper og velgørenhedsarrangementer, var det som en leg for Jonas. Nervøsitet var en ukendt følelse. Eller i værste fald blot lidt spænding i maven.
Som voksen er det helt anderledes. Her melder en sitrende nervøs energi i kroppen sig ofte, inden han går på scenen.

”Jeg har ret meget energi! Mit største problem er at jeg kommer til at ”løbe”, når jeg spiller. Jeg spiller for hurtigt, simpelthen. Så må jeg lige minde mig selv om, at jeg skal huske at slappe lidt af og trække vejret.”

Når man som Jonas Egholm lige nu har fuld fart på karrieren og er sprængfyldt af energi og spilleglæde, kan man dog godt forstå, at det nogle gange kan være svært at huske at tage den lidt mere med ro.

Kort om Jonas Egholm

Født i 1997. Opvokset i Børkop ved Vejle.
Startede med at spille guitar som 6-årig.
Startede som kandidatstuderende på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 2015.
Har vundet flere konkurrencer i indland og udland, blandt andet 1. præmie i Sarajevo International Guitar Festival 2019 samt 2. præmie ved Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums Legatkonkurrence i 2019.

Debuterede som 10-årig på turné i Danmark og Tyskland som solist med DR Symfoniorkestret.
Har siden spillet med Sønderjyllands Symfoniorkester, Diamantensemblet, Vejle Symfoniorkester, m.m. Igennem årene har Jonas spillet adskillige koncerter i Danmark, Kina, Japan, Tyskland, Sverige og Færøerne.

Stipendiet fra Léonie Sonnings Musikfond

Jonas vil bruge stipendiet fra Sonnings Talentpris på at deltage i festivaler, kurser, masterclasses og konkurrencer. Derudover vil han tage privatundervisning hos guitaristerne Alváro Pierri og Tukasz Kuropaczewski.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere