Jonas Frølund

Léonie Sonning Talentprismodtager 2016

Der var jo ikke tørke med succes i forvejen

Jonas Frølund er glad for at Sonningstipendiet giver ham mulighed for at rejse til koncerter og konkurrencer.

Jonas har en mappe fyldt med noder. Det vil sige, den er mere korrekt en halv mappe med noder, for forsiden har den mistet – den nøjagtige dato står på bagsiden. Selvom mappen er defekt, har Jonas ikke planer om at skifte den ud, han er dog stoppet med at fylde noder i den efter, at den mistede forsiden. Blandt noderne finder man alle de stykker, Jonas startede med at spille. Det allerførste er ”Det ren og skær nødvendige” eller Baloos sang fra Mowgli filmen. Det var en god start på hans karriere som klarinetspiller og medvirkende til, at han syntes det var sjovt at spille klarinet. 

Jeg ville spille saxofon til at starte med, men jeg var for lille og for ung, mine lunger var simpelthen ikke tilstrækkeligt udviklede, så jeg skiftede til klarinetten. Det var ikke fordi, jeg havde en særlig kærlighed til nogen af delene. De kom først senere.

Musikken var som udgangspunkt heller ikke Jonas’ eget valg:

Jeg tror ikke så meget, det var mig selv, der fik øjnene op for musikken eller fik en brændende lyst til at spille. Det var mere på et almindeligt plan med, at mine forældre opfordrede mig til at have en fritidsinteresse, om det så var sport eller musik.

Når man ikke tvivler på sig selv

Som 10-årig gik Jonas for alvor i gang med at spille klarinet og sporten og andre interesser gled efterhånden i baggrunden. I starten spillede han ikke med nogen bestemt genre for øje, det kom senere, men det var en stor interesse og noget, der gjorde ham stolt.

I folkeskolen var jeg den eneste, der spillede musik på den måde. Jeg oplevede, at når man selv er stolt af det, og ikke tvivler på sig selv, så er det heller ikke noget, de andre tager afstand fra. Jeg fik hurtigt givet indtryk af, at jeg mente det med klarinetten og det blev accepteret.

Jonas har da også fortsat en del venner fra folkeskolen og gymnasiet, som ikke selv spiller musik.

Det er dog primært i weekender og ferier, at jeg har tid til at se dem. Men jeg hygger mig med at tage ud til en kammerat en aften få nogle nye indtryk, der ikke handler om musik.

Forældrene fik beskeden om Sonningstipendiet under aftensmaden.

Der var ikke tørke med succes i forvejen, men stipendiet er jo en anerkendelse, der giver mig et rart fundament, når jeg skal rejse, så jeg ikke skal vende hver en mønt, siger Jonas.

Familien

Jonas er 19 år og spiller klarinet. Han bor hos forældrene Charlotte og Carsten i Roskilde. Han har to storebrødre, Jacob og Martin.

Karrieren hidtil

Jonas Lyskjær Frølund begyndte at spille klarinet, da han var 10 år. Senere kom han på MGK på Sankt Annæ Gymnasium med John Kruse som lærer. Han studerer hos Lee Morgan på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, samtidig med at han afslutter sine MGK studier. Jonas Lyskjær Frølund har vundet 1. pris ved Øresunds Solist og ved XIV Concorso Internazionale di Musica Marco Fiorindo 2014. Han har modtaget Jacob Gades Legat samt P2 Talentprisen 2015, og i 2016 modtager han Betty og Valdemar van Hauens legat. Som kammermusiker har Jonas Frølund optrådt ved Schubertiaden i Roskilde, Copenhagen Summer Festival og Hindsgavl Festival. Han har modtaget undervisning hos Yehuda Gilad, Andreas Sundén og Michel Arrignon.

Talentprisen

Talentprisen på 60.000 kr. anvendes til fortsatte studier hos Yehuda Gilad, Andreas Sundén, Philippe Berrod, Pascal Moragues samt Olli Leppäniemi.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere