Lil Lacy

Léonie Sonning Talentprismodtager 2020

Løftet af vinden
Luften har længe spillet en stor rolle i Lil Lacys professionelle virke. Både den luft, der omgiver os, og som vi indånder, og den, der befinder sig i de højere luftlag. Hendes seneste værk for akkordeon Løftet af vinden blev til efter hendes første oplevelse med paragliding. Her blev hun bogstaveligt talt løftet af vinden samtidig med, at vinden gav et løfte om at holde hende oppe og uden for fare.

Det var en alvorlig omgang denguefeber under et uddannelsesophold i Indien, der for alvor fik Lil til at interessere sig for luft og især åndedrættets betydninger. Virussygdommen var så slem, at den satte hele den aspirerende sangers krop ud af spillet og gjorde hende ude af stand til at synge i lang tid. To år gik der med at få krop og åndedræt under kontrol igen. På det tidspunkt havde Lil allerede kastet sig over alternative måder at udtrykke sig på musikalsk.
Lil begyndte at eksperimentere med cello og effektpedaler og tog timer hos cellisten Soma Allpass. Det førte til duoen Soma & Lil, som siden 2014 via koncerter, film, forestillinger og nu to albummer har udforsket deres fælles passion for at gå nye veje og skabe utraditionelle lydbilleder med celloen.

Lærte at gå, før hun kunne kravle

Det var som yngre aldrig Lils mening at blive musiker. Og det til trods for, at hun kommer fra et hjem fyldt med musik, hvor musikere kom og gik. Hendes far var den amerikanske jazzpianist og komponist Butch Lacy, og hendes mor er sangeren Birgitte Frieboe.

Lil husker, hvordan hun plejede at bygge huler under flygelet, når hendes far øvede. Og hvordan hun sammen med sin mor sang om kap med støvsugeren, når den larmede. Måske netop fordi, der var så meget musik omkring hende, søgte hun som ung andre veje for, i sit eget rum, at kunne udtrykke sig. Derfor kastede hun sig i stedet over fotografiet.

”Jeg har altid haft lyst til at gøre tingene på min egen måde. Da jeg skulle lære at gå, kravlede jeg f.eks. aldrig. I stedet sad jeg ned og observerede og registrerede – og SÅ gik jeg”, fortæller Lil om sin grundlæggende tilgang til at tage nye ting til sig.

”Jeg tror, jeg har et temperament, der kræver, at jeg har mit helt eget rum. Da jeg boede hjemme, var jeg derfor helt sikker på, at jeg i hvert fald ikke skulle lave noget med musik. Det var svært at høre ens egen stemme, når der var så mange stemmer omkring en, der var så stærke og fantastiske”, forklarer Lil om grunden til, at hun afskrev musiker som mulig beskæftigelse dengang.

Et enormt spænd

Først da Lil flyttede hjemmefra, fik hun rum til at lede efter sin egen hylde på den musikalske reol. Helt spontant søgte hun ind på MGK og gik ret hurtigt videre til Rytmisk Musikkonservatorium, hvor hun blev uddannet rytmisk sanger som bachelor og senere rytmisk komponist på kandidatniveau på Det Jyske Musikkonservatorium. Direkte derefter fortsatte hun på solistklassen i klassisk komposition, hvilket vidner om det enorme kreative spænd, Lil favner.

”Jeg er generelt meget nysgerrig og har det bedst, når jeg kan arbejde og bruge mig selv på forskellige måder. Des mere jeg kan tage med mig fra forskellige områder og virkelig fokusere mit blik i de projekter jeg er i, des gladere bliver jeg”, fortæller Lil storsmilende med en stor portion tilfredshed over de veje, som hendes kreative liv har bragt hende.
Veje, der har bragt samarbejder med mange forskellige kreative mennesker med sig: instruktører, scenekunstnere, dansere, fotografer og musikere inden for alle genrer, senest akkordeonisten Bjarke Mogensen, der med sit instrument gør Lils favorittema konkret, ”fordi et akkordeon er så fysisk et vindinstrument, der suger luften ind som en lunge og puster det ud igen”, som Lil beskriver det og demonstrerer selv med brede armbevægelser og luftveje, hvordan det fungerer.

Kort om Lil Lacy

Født i 1985. Opvokset i København og Aarhus.


Bachelor i rytmisk sang og musik og bevægelse ved Det Rytmiske Musikkonservatorium 2010.

Efteruddannelse i Voice Embodiment for sangere v. Anne Rosing 2011-2013.


Master i komposition ved Det Jyske Musikkonservatorium 2018.

Solist i komposition ed Det Jyske Musikkonservatorium 2020.

Medlem af ensemblerne Frk. Jacobsen, Valby Vokalgruppe og Soma & Lil.


Medvirket i mange forskellige værker inden for scenekunst, film og audiovisuel performance.

Stipendiet fra Léonie Sonnings Musikfond

Pengene, der følger med Léonie Sonnings Talentpris, vil Lil bruge på studierejser til San Diego, New York og Berlin.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere

Vindtro

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Fra løbeklub til prisvindende blæserkvintetBlæserkvintetten Vindtro er noget af det gode,

Læs mere »

Radu Ratoi

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Akkordeonisten Radu Ratoi er vant til udfordringer. Faktisk foretrækker han at

Læs mere »