Marie-Claire Alain

Prisoverrækkelsen

Musikprisen blev overrakt af kapelmester John Frandsen, medlem af bestyrelsen for Léonie Sonnings Musikfond.
Den franske organist Marie-Claire Alain modtog Léonie Sonnings Musikpris på 100.000 kr. ved en koncert 30. maj 1980 i Trinitatis Kirke, København. Som optakt til priskoncerten lavede DR en tv-portrætudsendelse af Marie-Claire Alain. Uddrag fra priskoncerten blev sendt i tv ugen efter.

Begrundelsen

Den officielle begrundelse for prisuddelingen lød: ”Léonie Sonnings Musikpris tildeles herved Marie-Claire Alain med 100.000 danske kroner i beundring for hendes fremragende og fantasirige udførelse af og bidrag til forståelsen af orgellitteraturens ældre og nyere værker samt i påskønnelse af hendes talrige indspilninger, hvormed hun bl.a. har bidraget til udbredelsen af dansk orgelkultur.”

Programmet

Buxtehude Toccata, d-mol
Buxtehude Komm, heiliger Geist, Herre Gott
Buxtehude Durch Adams Fall
J.S. Bach Toccata og fuga, d-mol BWV 565
J.S. Bach Schmücke dich, o liebe Seele
J.S. Bach Herr Jesu Christ, dich zu uns wend
J.S. Bach Koncert, a-mol BWV 593
Jehan Alain Choral dorien
Jehan Alain Trois Danses

I forbindelse med prisoverrækkelsen gav Marie-Claire Alain yderligere fire koncerter i Danmark:
2. juni 1980, Radiohusets Koncertsal

Programmet
Händel Orgelkoncert, B-dur op. 7 nr. 1
Delalande Caprice nr. 1
Jacques Charpentier Symfoni nr. 6 for orgel og orkester
Ib Nørholm Idylles d’Apocalypse (værket bestilt af Léonie Sonnings Musikfond)

Medvirkende
Marie-Claire Alain
DR Symfoniorkestret
Tamás Vetö, dirigent
Koncerten blev sendt i P2, og optagelserne af de to moderne orgelkoncerter af Charpentier og Nørholm blev udgivet på plade i 1983.

4. juni i Odense Domkirke og 6. juni 1980 i Aarhus Domkirke spillede Marie-Claire Alain soloværker af Buxtehude, J.S. Bach og Jehan Alain (samme program som priskoncerten i Trinitatis Kirke), og 10. juni spillede hun i Vedbæk Kirke en koncert udelukkende med værker af hendes bror, komponisten Jehan Alain.

Som afslutning på sit lange Danmarksbesøg afholdt hun et mesterkursus i Trinitatis Kirke for orgelstuderende fra hele Danmark.

Marie-Claire Alain blev derudover udnævnt til Ridder af Dannebrog af Dronning Margrethe 2.

Marie-Claire Alain og Danmark

Marie-Claire Alain var i Danmark for første gang i 1957, hvor hun spillede koncert i Skt. Andreas Kirke i København, og samme år spillede hun ved indvielsen af et nyt orgel i Møgeltønder Kirke. I 1958 deltog hun i en orgeluge i Aabenraa, og her oplevede hun for alvor gang de nye danske orglers neobarokke lyd, som var fuldstændig ukendt i Frankrig, hvor der helt modsat var tradition for orgler i romantisk stil.

Marie-Claire Alain blev bidt af Danmark og de danske orgler, og hun vendte tilbage mange gange de følgende år for at give koncerter og indspille grammofonplader. Den første af hendes i alt tre samlede indspilninger af alle Bachs orgelværker, lavet i 1960’erne, blev overvejende indspillet på danske neobarokke orgler og gjorde både hende, musikken og orglerne kendt hos danske og udenlandske musiklyttere.

Pressen skrev om priskoncerten bl.a.:

Det er næsten overflødigt at nævne den tekniske beherskelse og musikalske overlegenhed, der prægede hendes spil i et og alt. Skulle man specielt fremhæve noget, måtte det være de to orgelkoraler af Bach “Schmücke dich, o liebe Seele” og “Herr Jesu Christ, dich zu uns wend”, hvor det kontrapunktiske spindelvæv henholdsvis under og over melodien med fine nuancer i fraseringen fremstod fuldstændig transparent.

(Niels Rosing-Schouw, Jyllands-Posten 4. juni 1980)

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere

Evelyn Glennie

Den britiske percussionist Dame Evelyn Glennie modtog Léonie Sonnings Musikpris 2023 på 1 million kroner. Det skete ved en storslået priskoncert i DR Koncerthuset den 15. juni 2023.

Læs mere »