Marthe Grimsrud Husum

Léonie Sonning Talentprismodtager 2018

Spillede luftcello til hun fik lov at spille violin
Marthe er vokset op på en grønsagsfarm i Norge og det er måske derfor, hun foretrækker at deltage i festivaler og masterclasses, der ligger i nærheden af smuk natur. Så kan hun have en prøve med en kvartet om morgenen og gå sig en lang tur i fjeldet om eftermiddagen.

Så er jeg lykkelig, siger Marthe og smiler.

Efter sådan en tur i naturen har Marthe hentet energi til aftenens koncert og inspiration til at arbejde videre, når hun kommer hjem til byen igen. Det er sådan Marthe lader op.

Marthe er nået langt med sit spil, selvom hun er tilbageholdende med at sætte sig alt for konkrete mål:

Jeg har egentlig ingen drøm om noget jeg skal opnå, for hvis man har en konkret drøm, lukker man så mange døre og ser ikke de muligheder, der byder sig. Jeg tager det hellere en dag ad gangen. Tingene ændrer sig jo hele tiden, så jeg sætter hellere delmål med min øvning eller noget andet med udgangspunkt i hvordan det er lige nu. Når jeg har opnået det, sætter jeg et nyt mål, siger Marthe.

For Marthe handler det mere om at få lov at fortsætte med musikken og at samarbejde med gode og engagerede mennesker, som hun kan lave god musik sammen med.

Jeg vil ud og opleve noget og tage nogle chancer. Hellere få en masse afvisninger og slag i ansigtet end at sidde derhjemme og gemme mig bag en node, siger Marthe.

Det var en komplet tilfældighed, at Marthe fra grøntsagsgården fandt vej til Horten Kulturskole som 7-årig og begyndte at spille violin. Hendes søster spillede cello og det var måske det, der inspirerede.

Jeg så min søster spille og ville så gerne, men fik i første omgang ikke lov. Jeg var så ivrig, at jeg lod som om, jeg havde en cello og spillede i luften. Der gik et år med det, inden jeg fik lov at spille violin, siger Marthe, som senere skiftede til bratsch.

Mens hun boede på grøntsagsgården, kom den unge Danske Strygekvartet forbi i nærheden.

Det inspirerede mig meget at høre den koncert. Jeg var imponeret over, at nogen kunne spille på så højt et niveau.

I dag er det Marthe,der spiller på det niveau og det har blandt andet resulteret i, at hun blev inviteret til at spille Mozart på en CD med norske Ensemble Allegria.

Jeg gik i panik. Men heldigvis var jeg på studieophold i USA. Der var jeg i gode hænder og havde tid til at indstudere værket. Sådan en CD-indspilning vil jo blive stående for eftertiden, så jeg ville gerne gøre det godt, siger Marthe.

Indspilningen blev så god, at den blev nomineret til Spellemannsprisen 2017 i Norge. Den vandt ikke, men Marthe er glad alligevel.

Det betyder vældig meget for mig, at pladen er blevet taget godt imod. Og jeg er stolt over at den blev nomineret.

Kort om Marthe Grimsrud Husum, bratsch

Født 1991 i Tønsberg, Norge. Marthe begyndte at spille violin som 7-årig, men det var først, da hun blev introduceret til bratschen, at hun fandt sin rigtige hylde. Hun har studeret på Norges Musikkhøgskoles talentprogram og blev bachelor der. Siden har hun studeret i Berlin og går nu i solistklassen i København.

Marthe har indspillet Mozarts Sinfonia Concertante på CD sammen med Maria Angelika Carlsen og Ensemble Allegria for LAWO Classics. Pladen blev nomineret til Spellemann 2017 i kategorien klassisk.

Marthe holder meget af naturen. Derfor tilstræber hun at få projekter, der giver mulighed for at kombinere koncerter med flotte naturoplevelser.

Sådan bruger Marthe sit stipendium fra Léonie Sonnings Musikfond

Marthe vil bruge stipendiet til at købe en ny bue til sit nye instrument. I juni og september skal Marthe deltage i internationale konkurrencer, som hun forbereder sig til ved en masterclass i Prussia Cove.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere

Vindtro

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Fra løbeklub til prisvindende blæserkvintetBlæserkvintetten Vindtro er noget af det gode,

Læs mere »

Radu Ratoi

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Akkordeonisten Radu Ratoi er vant til udfordringer. Faktisk foretrækker han at

Læs mere »