Mikkel Egelund Nielsen

Léonie Sonning Talentprismodtager 2017

Jeg elsker at nørde igennem på min guitar
Til tider spiller Mikkel Egelund Nielsen så meget på sin guitar, at han er lige ved at slide neglene op. Derfor har han helt styr på den rette pleje af de vigtige negle.

Som guitarist passer man på sine negle. Nogle går til manicure, men Mikkel Egelund Nielsen klarer det selv. Derfor har han altid en pung med remedier til at file og polere negle med sig. De mange stykker sandpapir er i stof og kan være så fint som korn 12.000, hvor man almindeligvis bruger korn 80 eller 120 til slibning af træ. For at hele dagen ikke skal gå med at polere, har Mikkel fundet forskellige teknikker til at polere negle, samtidig med at han laver noget andet. Den anden kop morgenkaffe nydes til 20 minutters neglepolering, ligesom hyggesnak over frokosten akkompagneres af neglepolering.

Det har ret stor værdi for mig som guitarist, at mine negle er filede og polerede. Hvis de er det mindste ru, kan man høre det i anslaget og derfor polerer jeg dem, forklarer Mikkel. Han har en hel serie af sandpapir af forskellig finhed fra korn 1.200 til slibning og korn 12.000 til polering. I perioder kan det desuden være nødvendigt at supplere med kosttilskud for at styrke neglene. Da han i en periode studerede i Tyskland, øvede han så meget, at han måtte bruge neglelak og tape til at styrke neglene og forhindre dem i at blive slidt ned.

I faderens fodspor

Som barn på Bornholm fulgte både Mikkel og hans lillebror Mads i farens fodspor og begyndte at spille guitar. Mikkel øvede sig meget og havde let ved mange ting, som de andre børn i musikskolen måske havde sværere ved. Det motiverede ham til at fortsætte. Hans bror Mads holdt op med at spille og er i dag en muskuløs politibetjent og fysioterapeut. Det med de lange negle begyndte for Mikkel i 12-års alderen efter forslag fra guitarlæreren.

Hvor Mikkels kammerater valgte at flytte til København for at uddanne sig, tog Mikkel til Aarhus.

Jeg kunne mærke, at der ville være rigtig mange invitationer, hvis jeg tog med vennerne til København. Derfor tog jeg til Aarhus og nød i den grad at nørde igennem med min guitar,siger Mikkel Egelund, som nu sammen med sin kæreste vender næsen den anden vej igen og flytter til København.

Solosolist og duosolist

Mikkel havde sin debutkoncert fra Solistklassen på DJM i Aarhus i slutningen af februar, hvor han fik lov at spille i Symfonisk sal i Musikhuset. Nu er han ved at etablere sig i København, hvor han går i solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium med sin guitarduo Aros Guitar Duo. Efter ti år i Aarhus er det ikke kun byen, han siger farvel til, det er også en række mennesker, som han har spillet med og holder af, men det skal nok lykkes at holde kontakten, siger Mikkel, som i forvejen er vant til at rejse mellem Aarhus og København.

Mikkel er glad for at spille kammermusik sammen med andre og nyder at undervise i musikskolen, men det kan godt gå ud over hans solokarriere, og det ærgrer ham:
Jeg elsker at spille solo og nørde med det. Samtidig får jeg så mange glæder ved samværet med andre. Der er bare ikke tid nok, så jeg skal passe på, at jeg ikke kommer til at sætte min koncert-solokarriere til side, siger Mikkel, som spiller på en Simon Marty-guitar fra Australien. Han har tidligere spillet på en traditionel, spansk guitar, men Marty-guitaren er tungere, der er simpelthen mere træ i. Den er god til flerstemmige værker og er mere lun i udtrykket, forklarer Mikkel og uddyber: Den er meget inspirerende at spille på, for den lyder godt og har en rigtig fin klang. Og så er den nem i venstre hånd, forklarer Mikkel som hele tiden søger nye udfordringer. Det næste projekt er at udvikle teknikken på barokguitar.

Kort om Mikkel Egelund Nielsen, guitar

Født: 1987 i Pedersker på Bornholm

Debuteret februar 2017 fra solistklassen på Det Jyske Musikkonservatorium. Spiller i Aros Guitar Duo sammen med Simon Wildau.

Stipendiet

Skal bruges til timer hos David Starobin i New York og undervisning hos den verdenskendte lutenist mm. Rolf Lislevand i Trossingen, Tyskland.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere

Vindtro

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Fra løbeklub til prisvindende blæserkvintetBlæserkvintetten Vindtro er noget af det gode,

Læs mere »

Radu Ratoi

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Akkordeonisten Radu Ratoi er vant til udfordringer. Faktisk foretrækker han at

Læs mere »