Radu Ratoi

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023

Akkordeonisten Radu Ratoi er vant til udfordringer. Faktisk foretrækker han at tage omvejene, frem for den lige vej, når han sætter sig et mål og for ham er der ikke noget der er svært. Det tager bare længere tid. Som han siger: ”hvis tingene er for lette, betyder det at det ikke er vigtigt. Hvis det er svært at opnå, er det fordi det er vigtigt her i livet”. Og Radu sigter altid efter det der er vigtigt.

Hjemme i Chisinau i det centrale Moldova, den lille republik der ligger klemt inde imellem Rumænien og Ukraine, voksede Radu op under fattige kår, men hvor musikundervisning blev opprioriteret. Da han var fem år gammel, opdagede han, at naboen spillede klaver og han besluttede sig for at han også ville lære musik. På musikskolen var klaverundervisningen fuldt belagt, og det eneste instrument der var en ledig lærer til, var akkordeon. Så sådan blev det og Radu husker stadig med et tilfreds udtryk, første gang han lagde venstre hånd på bastangenterne og de første lyde strømmede ud af den store kasse. Det var kærlighed ved første tone.

Men selvom akkordeonet vandt Radus hjerte fra start, var det ikke nok. Hans mor syntes han havde alt for meget fritid, så han fik med tiden lov til at vælge flere instrumenter. På musikskolen i Moldova kan man vælge et hovedinstrument, der giver tre lektioner om ugen og sekundære instrumenter giver en enkelt time. Snart var alle ugens dage udfyldt med musik og efter nogle år, havde Radu været igennem 12 forskellige instrumenter, som han alle mestrede i større eller mindre grad. På et tidspunkt var han tvunget til at vælge imellem de tre hovedinstrumenter panfløjte, perkussion og akkordeon og sidstnævnte vandt selvfølgelig.

Næste udfordring blev at finde et instrument at spille på. Det første fik han til låns af sin musiklærer, men i takt med at Radu voksede og blev bedre, var instrumentet også nødt til at vokse med. Efter lang tids plage og opsparing, fik han endelig et akkordeon af sin mor, men da Radu var 15 år, var behovet for et nyt endnu engang presserende. Heldigvis var der en lokal skofabrik der så potentialet og organiserede en indsamling, der skaffede Radu et akkordeon, der svarede til hans niveau og herfra er det kun gået opad.

I dag spiller Radu kun på de bedste instrumenter og han har sågar fået udviklet sin egen modificeret model, der prydes af hans initialer i et forgyldt logo, der ikke ufortjent sender tankerne i retning af luksusbilmærket Rolls-Royces.

Det er ikke kun akkordeon som instrument Radu ønsker at påvirke og udvikle, men også selve måden man spiller på. Som moldaver er Radu uddannet i den russiske tradition inden for akkordeon, hvor disciplin er i højsædet og fokus ligger på selve tilgangen til instrumentet. Men efter at have taget uddannelse på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, har han fået øjnene op for en helt anden tilgang, hvor musikken kommer først og hvor selve instrumentet er mindre vigtigt. De to traditioner vil Radu kombinere og på den baggrund udvikle en helt ny skole indenfor akkordeon.

Ingen udfordring er for stor for Radu og det største projekt han hidtil har kastet sig over, er at omskrive Franz Liszt’s 12 Transcendentale etuder til akkordeon. De er oprindelig skrevet til klaver og befinder sig i den svære ende af skalaen. Men det afskrækker ikke Radu, snarere tvært imod. For ham er de vigtige ting i livet de svære. Og det her er rigtig vigtigt for Radu.

Kort om Radu Ratoi

Født i 1998 i Moldova.
Har spillet akkordeon siden han var seks år og vandt sin første konkurrence som niårig.
Modtog Moldovas kulturministeriums pris for ”Bedste studerende indenfor kultur” i 2017 og året efter ”Diploma of Excellence” af Moldovas præsident.
Studier på Center of Excellence in Arts i Chisinau, Moldova i 2018.
Bachelorstudier på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København 2021.
Kandidatstudier samme sted siden 2022.
Har vundet mere end 30 internationale konkurrencer og spillet koncerter i hele verden, deriblandt Berlin Philharmonic, DR Koncerthuset, Victoria Concert Hall i London og Tivolis koncertsal.

Stipendiet fra Léonie Sonnings Musikfond

Pengene der følger med Léonie Sonnings Talentpris vil Radu bruge på studierejser til blandt andet Norge, Tyskland, Spanien og Japan.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere

Vindtro

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Fra løbeklub til prisvindende blæserkvintetBlæserkvintetten Vindtro er noget af det gode,

Læs mere »