Theis Stoico

Léonie Sonning Talentprismodtager 2017

Theis ville slå på tromme, men det var basunen, der gav succes
Som så mange andre startede Theis Stoico sin musikerkarriere i en lokal garde, men da en ny lærer introducerede ham for den klassiske musik, var hans fremtid beseglet.

Det var storesøster Thea, der inspirerede Theis til at gå ind i musikken som 8-årig. Hun var kommet med i garden i Fredericia og opfordrede Theis til at gøre det samme. Det ville Theis gerne, og naturligvis ville han slå på tromme, ligesom alle de andre. Men det kunne han ikke komme til – i stedet fik han tildelt basunen. Hans mor, der er bogholder, og faren, der er IT-tekniker, havde intet forhold til musik, udover at de nogle gange havde overværet tattoo. Men det var nok til, at de kunne støtte Theis i en karriere inden for musikken.

Ny lærer inspirerede

Da familien flyttede til Sjælland et år senere, fik Theis en ny lærer, som i den grad motiverede ham til at fortsætte med basunen. Samme lærer introducerede ham til den klassiske musik, og det har bragt Theis dertil, hvor han er i dag.

En øvedag for Theis starter med en øvelse, han engang fik snuset op under en masterclass i Sverige. Det er en vejrtrækningsøvelse, som gør kroppen klar til dagens spil. Han holder to fingre for læberne. De gør det ud for mundstykke og giver modstand, når han trækker vejret ud og ind. I samme rytme som vejrtrækningen fører han højre hånd frem og tilbage, som spillede han på en imaginær basun. Det er en kraftfuld øvelse, som ilter hele kroppen igennem, sætter gang i blodomløbet og forbereder Theis både fysisk og mentalt til dagens arbejde i øvelokalet.

Kroppen er en del af instrumentet

Kroppen er jo en del af instrumentet, så den skal være godt i gang. Når jeg varmer den op på den her måde, kommer der gang i blodomløbet, og kroppen er klar til at være resonans for instrumentet, forklarer Theis.

Til hverdag studerer Theis i Schweiz. Det betyder at han i et år må undvære sin kæreste i Danmark.

Det er hårdt at være på afstand af min kæreste. Vi taler i telefon hver dag og ses cirka en gang om måneden. Det er et afsavn, jeg lever med, fordi musikken er blevet så stor en del af mit liv og det for tiden betyder, at jeg må studere i Schweiz, siger Theis og glæder sig over lige nu at være hjemme i København.

Kort om Theis Stoico, basun

Født: 15. januar 1991 i Fredericia.

I sommeren 2016 Bachelor ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium DKDM. Viderestuderer i Bern på Hochschule der Künste ved Prof. Ian Bousfield. Er på prøvetid i Aalborg Symfoniorkester i sæson 2017/2018.

Stipendiet

Studier hos Prof. Ian Bousfield på Hochschule der Künste i Bern i Schweiz.

Kært barn har mange navne: Theis spiller basun. Instrumentet kaldes også en trækbasun, posaune eller trombone.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere