Victor Erik Sørensen

Léonie Sonning Talentprismodtager 2017

Har kastet kærligheden på Viola d’Amore
Victor Erik Sørensen elsker at lære noget nyt. Det sker derfor, at han skifter instrument. Senest har han kastet sin kærlighed på viola d’amore, som er et barokinstrument.

Victor er svensker, sådan da. Hans forældre er svenskere, men han er født og opvokset i Danmark. Sjovt nok er moderens slægt oprindeligt dansk og udvandret til Sverige. De har bevaret navnet Sørensen, som i Sverige staves med ö. Både mor og far er musikere, og Victor fik sin første violin som femårig. Den første erindring om musik er dog meget tidligere. Allerede inden Victor blev født, lavede forældrene et bånd med musik til ham. Det har han lyttet til hele sin barndom. I starten spillede Victor violin med sin far og fik siden en violinlærer, som han spillede hos en gang om måneden.

Startede ved balletten

Selvom Victor begyndte at spille violin som 5-årig, var han i første omgang mere optaget af balletskolen. Det var først da han ikke kom videre på balletskolen som 11-årig, at han skruede op for violinundervisningen fra en gang om måneden til en gang om ugen.

Under studier på Musikkonservatoriet i Falun fik Victor lyst til at spille bratsch og spillede sideløbende violin. Men det var ikke slut med eksperimenterne. For Victor var ret misundelig på cellisterne, der kunne spille viola da gamba. Derfor begyndte han at interessere sig for viola d’amore og gjorde det til sit kandidatprojekt på musikkonservatoriet i København at lære at spille på den. Han havde i første omgang ikke noget instrument, men da han begyndte at spørge omkring sig, viste det sig, at en herre i Nordsjælland havde instrumentet liggende. Hans mor, der var violinist, havde spillet på det. Herren havde forsøgt at sælge instrumentet, men uden held, så han forærede det til Victor, som viste så indgående interesse for det

Fik viola d’amore forærende

Siden har Victor spillet flittigt på sin viola d’amore, som er bygget i Danmark i 1949. I stedet for violinens snegl er viola d’amore udsmykket med den karakteristiske Amor med bind for øjnene, små hjerter hist og her og andre krummelurer. Viola d’amore har syv strenge at spille på og syv resonansstrenge.

Der fulgte en lille dims med instrumentet. Det er en drejet trædims med et hul nederst i midten, der præcis passer hen over stemmeskruerne. Fordi instrumentet har så mange strenge, sidder skruerne tæt, og det kan være svært at skrue på dem. Victor stopper gerne dimsen i jakkelommen, når han har brugt den ved en koncert. Når han så skal have jakkesættet på igen, dukker den op og minder ham om en god koncertoplevelse.

Victors kæreste er i USA i fire semestre. Hun er også svensker, og de har mødt hinanden i Sverige. Nu holder de kontakten via telefon indimellem besøg til jul og påske. Et nyt arbejde i Odense Symfoniorkester har dog fjernet lidt af opmærksomheden fra savnet.

Kort om Victor Erik Sørensen, bratsch

Født: 1989 i København.

Debut fra solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i sæsonen 2017-2018 med bratsch og viola d’amore. Ansat på prøve i Odense Symfoniorkester.

Stipendiet

Skal bruges til undervisning hos en bratschisterne Attar Arad i USA og Lawrence Power i Schweiz, samt studier i viola d’amore hos Sirrka-Liisa Kaakinen-Pilch i Polen.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere