Arvo Pärt

Prisoverrækkelsen

Den estiske komponist Arvo Pärt modtog Léonie Sonnings Musikpris på 600.000 kr. ved en koncert torsdag 22. maj 2008 i Radiohusets Koncertsal.

Koncerten blev udsendt direkte i P2.

Prisen blev overrakt af Esben Tange, bestyrelsesmedlem i Léonie Sonnings Musikfond, der i sin personlige tale bl.a. sagde:
“Ofte stræber din musik opad mod en guddommelig drømmeverden præget af skønhed og harmoni. Men indimellem viser der sig også en mørk afgrund i musikken. En katastrofe indtræder og efterlader en dyb smerte. For der er en smertelig forskel mellem de drømme vi har om livet og om verden – og så den virkelighed som rent faktisk omgiver os. Derfor hedder et af dine værker også Lamentate. Og derfor er din musik heller ikke guddommelig, men menneskelig. For selv om den stræber efter det guddommelige, er den ladet med menneskelig erfaring.”

Begrundelsen for prisuddelingen lød:

”Léonie Sonnings Musikpris 2008 tildeles med kr. 600.000 komponisten Arvo Pärt for i årtier at have skabt værker af unik skønhed og stærk åndelig kraft.

Arvo Pärt har i enestående grad været i stand til at komponere en nutidig musik, der er i dyb samklang med den ortodokse kirkes religiøse univers, og som bygger på gamle mestres musikalske erfaringer. Igennem sin musik har Arvo Pärt nået et stort publikum og vist, at klingende kunst også i dag kan formidle magiske øjeblikke.”

Hør pristalen og oversættelsen af Arvo Pärts takketale:

Arvo Pärt havde oprindelig afslået at bidrage til festkoncerten med et nyt værk, bestilt af Léonie Sonnings Musikfond, men få måneder før koncerten komponerede han alligevel et orkesterværk med titlen These Words…
Det musikalske udgangspunkt for stykket er en ortodoks bøn til skytsenglen, mens titlen er, som en hentydning til Danmark, taget fra Shakespeares skuespil Hamlet. ”På samme måde som Dronningen i Shakespeares tragedie rystes af sin søns afslørende ord, bliver jeg rystet af ordene fra den bøn, jeg brugte som grundlag for dette stykke”, udtalte Arvo Pärt ved den estiske førsteopførelse af stykket to måneder senere.

Programmet

Arvo Pärt Cantus in Memory of Benjamin Britten
Arvo Pärt L’Abbé Agathon
Arvo Pärt These Words… (uropførelse)
Johann Sebastian Bach Singet dem Herrn ein neues Lied, BWV 225
Arvo Pärt In principio

Medvirkende
DR Symfoniorkestret
DR Vokalensemblet & DR Radiokoret
Patricia Rozario, sopran
Tõnu Kaljuste, dirigent

Arvo Pärt i Danmark

Pärt var kendt og elsket af publikum i Danmark, længe før han modtog Musikprisen. I 2002 afholdt DR en Arvo Pärt festival i København, og Pärt til stede, da hans Lamentate for klaver og orkester blev opført af DR Symfoniorkestret og pianisten Alexei Lubimov.
I forbindelse med prisoverrækkelsen udkom Henrik Marstals bog om Pärt, Længslen efter de hvide tangenter. Desuden udkom Dansk Musik Tidsskrift med et særnummer om Arvo Pärt, og Dansk Danseteater opførte Tim Rushtons forestilling Labyrint, hvor Pärts Spiegel im Spiegel indgik.

To dage før priskoncerten blev der 20. maj 2008 afholdt koncert i Garnisons Kirke med Ars Nova Copenhagen og Athelas Sinfonietta.

Program
Arvo Pärt Fratres
Arvo Pärt Summa
Arvo Pärt Psalom
Arvo Pärt Solfeggio
Arvo Pärt Da pacem Domine
Arvo Pärt Nunc dimittis
Arvo Pärt Spiegel im Spiegel
Arvo Pärt Miserere (dansk førsteopførelse)

Medvirkende
Solister: Else Torp, Iris Oja, Risto Joost, Adam Riis, Jacob Bloch Jespersen
Paul Hillier, dirigent

Pressen skrev bl.a. om priskoncerten:

Meget kan man sige om årets modtager af den 600.000 kr. store Léonie Sonnings Musikpris – men han er et populært valg. De store arrangementer op til overrækkelsen har været udsolgt i ugevis. Og publikum ligner ikke det publikum, der ellers kommer til klassisk [……] Han har selv kaldt stilheden for ”mere fuldkommen end musikken” – og hans musik følger som regel de hellige skrifters fart – langsomt, nøgternt, ord for ord. Faktisk kan hans toner minde lidt om Roms fantastiske pladser: De virker som bygget efter en hemmelig brøk. Samtlige størrelsesforhold passer til det enkelte menneske. Livet går ligesom ikke i takt med de hurtige tanker, men med de langsomme følelser…

(Søren Schauser, Berlingske Tidende 23. maj 2008)

En tydeligt berørt Pärt gik på scenen for at modtage Sonnings Musikpris. Med sitrende stemme takkede han priskomiteen for udnævnelsen og stillede sig selv bag musikken: “Komponisten er desværre ikke et undtagelsesvæsen, som I måske tror. Værket er altid større. Det magiske sker, når værket hæver sig op over komponisten og frigør sig,” sagde han ydmygt, men stolt. […] Koncerten kulminerede med aftenens mest spektakulære værk for kæmpe orkester- og korbesætning In Principio skrevet over en tekst fra Johannes-evangeliet. Tõnu Kaljuste skabte en unik tæthed og homogenitet mellem kor- og orkesterklangene. Hans sans for at fremhæve alle detaljer bar værket og fik det til at balancere. Værkets stilhedsstunder favnede os.

(Christine Christiansen, Information 24. maj 2008)

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere

Miles Davis

Prisoverrækkelsen Den amerikanske trompetist Miles Davis modtog Léonie Sonnings Musikpris på 100.000 kr. ved en

Læs mere »

Unsuk Chin

Komponisten Unsuk Chin modtager Léonie Sonnings Musikpris 2021 ved en koncert den 5. juni 2021 i DR Koncerthuset.

Læs mere »