Ingrid Søfteland Neset

Léonie Sonning Talentprismodtager 2017

Vendte blokfløjten på tværs
Lige siden hun var en lille pige, har Ingrid Søfteland Neset villet spille tværfløjte, og hun lod sig ikke stoppe, da hun ikke fik lov.

Ingrid er født i Norge i en musikalsk familie med to forældre, der er musiklærere, en søster, der synger, og en bror, der både er jazzsaxofonist og komponist. For to år siden vandt Ingrid en stilling som solofløjtenist i Stavanger Symfoniorkester, mens hun endnu var studerende på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Jeg er meget glad for mit job i Stavanger Symfoniorkester. Jeg trives vældig godt i byen også omgivet af bjerge. Men jeg har jo boet seks år i København, så den by ser jeg også som mit hjem. Jeg elsker at være her, siger Ingrid, som helt fra barnsben har vidst, at hun skulle spille fløjte, og ikke en hvilken som helst fløjte; det skulle være tværfløjte. Når moderen havde klaverelever, lå Ingrid under klaveret og drømte om en musikerkarriere.

Holdt blokfløjten på tværs
Men i første omgang måtte Ingrid nøjes med en blokfløjte. Hun var omkring 8 år, da hun valgte at spille på blokfløjten ved at vende den vandret i luften, som om den var en tværfløjte. For selvom der ikke var plads på tværfløjteholdet i kulturklubben, så gav Ingrid ikke op. Og så snart der blev plads, sørgede hun for at komme med. Ingrid har spillet tværfløjte siden og er nu ved at afslutte solistklassen på Musikkonservatoriet i København.

Men selvom der var musik døgnet rundt i familien, havde Ingrid som alle andre nordmænd smag for skiløb. Hun fandt også tid til friidræt, dans, fodbold og håndbold, indtil hun blev 14-15 år, for så var det slut med at eksperimentere. Nu stod det klart for Ingrid, at hun skulle være professionel musiker.

Fra musical til tværfløjte

Jeg har altid gerne villet være noget med musik. Jeg kunne bedst lide at optræde og elskede at stå på scenen. Jeg havde hovedrollen på scenen i musicals, sang, dansede og spillede klaver, men det var fløjten, der vandt til sidst, fortæller Ingrid Søfteland, mens det sødeste smil breder sig i hendes ansigt.

Ingrid har længe haft et tæt musikalsk parløb med sin bror Marius: hun har medvirket på hans plader og har spillet en del af hans værker. Til solisteksamen opfører hun et stort værk på 45 min., som broderen har komponeret til hende. At det lige bliver broderen, der skal komponere, skyldes, at de har en fælles forståelse for rytmik og frasering i moderne musik og især, at broderen kan skrive musik, der netop viser, hvad Ingrid kan med sin teknik og sit instrument.

Udfordrer den klassiske koncertarena

Med stykket afslører Ingrid også en ambition med sit virke som musiker: Jeg vil gerne præsentere original musik og eksperimentere i grænselandet mellem samtidsmusik og rytmisk musik i en klassisk koncertarena. Jeg vil gerne ud af den lidt stive, klassiske koncertform og bibringe publikum noget nyt, forklarer Ingrid Søfteland Neset til Sonningfonden.

Kort om Ingrid Søfteland Neset, fløjte

Født: 1992 i Os, Hordaland, Norge.

Går i solistklassen ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Debutkoncert efteråret 2017. Vandt som 23-årig solofløjtestillingen i Stavanger Symfoniorkester, hvor hun spiller i dag.

Stipendiet

Ingrid bruger stipendiet fra Léonie Sonnings Musikfond som delvis betaling for det værk, som hendes bror Marius Neset er ved at skrive til hendes debutkoncert.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere

Vindtro

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Fra løbeklub til prisvindende blæserkvintetBlæserkvintetten Vindtro er noget af det gode,

Læs mere »

Radu Ratoi

Léonie Sonning Talentprismodtager 2023 Akkordeonisten Radu Ratoi er vant til udfordringer. Faktisk foretrækker han at

Læs mere »