Jacob la Cour

Léonie Sonning Talentprismodtager 2016

Jacob la Cour kunne ikke huske, hvad hans yndlingsinstrument hed, og endte med at spille cello.

En happy mistake gjorde Jacob til cellist

Som seksårig gik Jacob en dag meget henført hjem fra skole. Han var fornøjet over alle de dybe toner, man kan frembringe på en kontrabas. Han havde lige prøvet at spille på den og skyndte sig hjem for at fortælle sine forældre, at han ville spille cello!

Jeg kunne ikke huske, hvad instrumentet hed og kom til at sige cello. Det var en happy mistake, for ellers havde jeg ikke siddet her i dag med mine fantastiske kolleger i Trio Vitruvi.

De to kolleger (Niklas Walentin, violin og Alexander McKenzie, klaver) i den unge lovende kammer trio Vitruvi, har i øvrigt modtaget Sonning Stipendiet tidligere, så Jacob bliver drillet med, at han er den sidste, der ”kom med i klubben”.

I dag tæller vennekredsen en del mennesker fra Jakobs gymnasietid. Og som Jacob siger:

Det er enormt forfriskende med en omgangskreds udenfor musikmiljøet.

Blazer, stiv flip og ægte butterfly

For resten af tiden handler det mest om Trio Vitruvi, som allerede har gang i en meget lovende karriere. De giver koncerter i både ind og udland og gør alt, for at drive det så langt som muligt. Blandt andet har de valgt en meget stilfuld uniform med blazer, stiv flip og ægte butterfly, der skal bindes fra bunden:

Trio Vitruvi står for kvalitet, gennemført kvalitet. Derfor optræder vi altid i ulastelig smoking og butterfly. Og nej, ingen clips-on, det skal være en selvbinder.

For mig giver det god mening at kunne binde en ægte butterfly. Det er det, der gør vores uniform speciel, selvom det nok de færreste, der ligger mærke til det. Men for os betyder det en sans for kvalitet og gennemførthed. Vi er ikke til den nemme løsning, slår Jacob fast.

Trioen swinger godt sammen

Trioen opstod i sin nuværende form i 2013. Et par hurtige koncerter og derefter bare hårdt arbejde. Et arbejde, der har resulteret i invitationer og tilbud verden over. De tre gutter swinger godt sammen og elsker at være på tur sammen.

Jacob La Cour har da heller ikke nogen problemer med at svare på, hvad stipendiet fra Sonning Musikfonden skal gå til. Det skal gå til videreuddannelse og deltagelse i konkurrencer. Med trioen, forstås. Man er vel holdets mand…

Familien

Jacob la Cour er 27 år og spiller cello i blandt andet Trio Vitruvi. Han er opvokset i Esbjerg og kommer fra en musikalsk baggrund. Hans far og mor hedder Poul og Marianne og er begge musikere. Jacob har to brødre Andreas og Kristian.

Han er efternøler. Der er syv år op til den næste.

Karrieren hidtil

Jacob la Cour (f. 1988) blev i 2007 optaget på Det Jyske Musikkonservatorium hos Henrik Brendstrup. Tre år efter fortsatte han sine studier hos Claudio Bohórquez i Berlin, hvorefter han blev optaget på Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover hos Tilmann Wick.

Her afsluttede han sine studier i 2014. I 2013 var Jacob la Cour medstifter af klavertrioen Trio Vitruvi, som vandt 1. pris og publikumsprisen i P2s Kammermusikkonkurrence 2014 samt 1. pris i Jūrmala International Music Competition. Trioen studerer kammermusik hos Hatto Beyerle, bratschist i Alban Berg Kvartetten samt hos Jérôme Pernoo ved École Normale de Musique Alfred Cortot i Paris. Trio Vitruvi er desuden optaget i ECMA, European Chamber Music Academy.

Jacob la Cour har været solist med adskillige orkestre, senest med Trio Vitruvi i Beethovens Trippelkoncert med Ádám Fischer og Danmarks Underholdningsorkester.

Talentprisen

Talentprisen på 60.000 kr. anvendes til studieprojekter sammen med Trio Vitruvi i Paris samt til trioens deltagelse i internationale konkurrencer i 2016.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere